Bargastronomi

Artikkelen sto på trykk i bransjebladet BAR Apéritif nr 1/2006. 

 

De siste årene har fenomenet gastropub gjort pubmaten i England mer attraktiv. Nå har også Norge fått øynene opp denne trenden.

Gastropuber i London

Kort sagt: gastropub er en pub som serverer mer sofistikert mat enn de fete, usunne rettene man forbinder med typiske britiske puber.

Folk går generelt mer og mer ut på pub og bar, hvor man kan møte venner eller nye bekjente i en mer uformelt setting enn på restaurant. Selv om man ikke går på restaurant, vil man ofte ha noe å spise til drinken, gjerne noe mer enn bare chilinøtter og pakkesandwich. Fenomenet gastropub oppsto i London på begynnelsen av 1990-tallet som en reaksjon på dette. Man innså at det gjerne kunne legges mer vekt på kvalitet og råvarer i maten. Gastropuben the Stagg Inn, med Steve Reynolds i spissen, har sågar fått en Michelinstjerne.

Gastropuber er ofte autentiske, gamle puber som har fått en overhaling, men som likevel har behold den tradisjonelle, britiske pubkarakteren. Innredningen er enkel, og maten er upretensiøst lekker, ofte moderne europeisk og fornyet, tradisjonell britisk. Prisene er moderate i forhold til maten som serveres, men gjerne høyere enn man vanligvis forventer i en pub. Man bestiller ved baren, men maten blir brakt til bordet. Ønsker man ikke mat kan man, som i vanlig puber, bare drikke.

Gastrobarer i Norge

Flere puber og barer rundt om i Norge har nok allerede kombinert god mat og drikke, men ingen har tidligere erklært seg selv som gastrobar. Norge har nå fått to ekte gastrobarer. Café de France i Stavanger åpnet som gastrobar i januar 2005. Åpenbar på Aker Brygge i Oslo smugåpnet gastrobaren i slutten av september 2005, mens den offisielle åpningen var 30. november.

- Gastrobar er et sted med høy kvalitet og som er så hyggelig at det blir ditt andre hjem, mener vinkelner og innehaver Trude Rinaldo hos Café de France. Kvalitetsvarer og høy komfort til god pris er viktig. Det skal ikke være gourmet, men likevel spennende og godt. Café de France tiltrekkes av mennesker som setter pris på noe godt, og som ofte spiser ute til hverdags. Vi har noen fantastiske lokaler, med svært komfortable designerstoler og kunst fra kjente nasjonale og internasjonale kunstnere, fortsetter hun.

Daglig leder i Åpenbar, Mette Geelmyden Röd, forteller at de har hentet inspirasjon fra det store utland til gastrobaren på Aker Brygge.
- Spesielt fra London har vi hentet inspirasjon, hvor mange av de gamle brune pubene er gjort om til gastrobarer, hvor man i tillegg til å drikke kan få riktig god mat. Åpenbar har fått et utrolig flott interiør med masse herlige farger. I tillegg til at baren vår er i senter med sine 100 premium cocktails, har Åpenbar et flott åpent kjøkken. Vi har selvsagt en rikholdig meny, men er det noe spesielt du har lyst på, setter kokkene våre pris på om du kommer innom kjøkkenet og slår av en prat.

Før og nå

Fortell litt om hva Åpenbar/Café de France var før gastrobarkonseptet ble innført.

- Åpenbar var ursprugligen en vinbar som öppnade för drygt tre år sedan. Da hadde vi kun produkter laget av vindruer, men det viste seg at det ble litt i smaleste laget konseptmessig, forteller Martin Robertson. Åpenbar fick genast trogna vin förtjusta stamgäster som trivdes i våra små men trevliga lokaler. Efter två år blev det radikala ändringar i conceptet , då marknaden i Oslo krävde mer av barerna på Aker Brygge. Åpenbar gjorde om sitt koncept till en fulländad cocktailbar, men behöll givetvis sitt stora vin och champagne kart.

Mette Geelmyden Röd legger til: - Vi har hele tiden hatt frokostservering, god kaffe, ferskpresset juice og andre gode hjemmelagede kaker i og med at vi på dagtid mer eller mindre er en kaffebar for mange som er på vei til jobb.

- Vi var kun en restaurant for fine dining, nå er vi begge deler, forteller Trude Rinaldo. I restauranten tilbyr vi en meny med tilhørende viner. Dette har vært vårt konsept siden vi tok over i 1996. Café de France er et lite og svært intimt sted. Kvalitet er et nøkkelord og vi søker hver dag å oppnå nye høyder.

Martin Robertson forteller at Åpenbar satser på en virksomhet som gastrobar fordi de vil tilby Oslo et nytt og spennende konsept.
- Vår vision som gastrobar är att fortsätta hålla gästen i fokus, erbjuda unika matsammansättningar i kombination med ett välvalt vin eller en av Åpenbars egna cocktails, forteller Martin Robertson.

Også Café de France ønsket å gjøre noe nytt.
- Vi ønsket å gjøre noe nytt, og å tilføre byen noe, sier Trude Rinaldo, og forteller videre: - Café de France er mye brukt til spesielle anledninger, med gastrobaren åpner vi dørene for et større publikum. Vi ønsker at folk skal få en hyggelig opplevelse til hverdags. Viktig i en gastrobar er god mat og drikke, samt et hyggelig lokale hvor gjestene følger seg hjemme. Steinar (Trudes ektemann og businesspartner) har utviklet en helt egen gastromeny, Planken, bestående av 3 små retter, forrett – hovedrett – dessert, servert samtidig på en planke. Den har blitt veldig populær blant våre gjester.

God mottagelse

- Åpenbar besöks av gäster i alla åldrar, men vi har satt en åldersgräns på 23 år som vi håller hårt på, sier Martin Robertson. Åpenbar har på lunch dragit till sig business männ och kvinnor från hela Aker Brygge. Kvällsgästerna är allt från 23 år upp til 45. Men en sak har Åpenbars gäster gemensamt, de tycker om god service, kvalitets mat, goda drinkar och champagne!

- Målgruppen er mennesker som er glad i god mat og drikke, forteller Trude Rinaldo, og fortsetter: - Primært vår bydel med alle gode naboer, som også inkluderer hotellgjester fra to store hotell.

Hvordan har gjestene tatt i mot dette nye konseptet?

- Våra gäster uppskattar framför allt den miljön vi har och den detaljrika designen i de nya lokalerna. Många sofa sittplatser, öppen spis, en helt otrolig panoramautsikt över Rådhuset och Aker Brygge ingångsport och hamn. På matsidan har våra Sharing Platters blivit väldigt populära, där iden är att man oberoende på hur många man är i sällskapet delar av ett fat av sammansatta matkombinationer. Sen är det våra två barer som står i focus, där våra gäster har fått ett brett utval av det senaste i cocktailvärden, mixat ihop av erfarna bartenders.

- Vi har bare fått lovord, og det har gitt oss nye stamgjester. Vi har fått tilbakemelding på at det er som å komme til en annen verden, forteller Trude Rinaldo stolt.

Gastrobarens kjennetegn

Hva er de viktigste forskjellene på en vanlig bar/restaurant og en gastrobar?

- Det er en uformell møteplass som en bar. Det er god mat som på en god restaurant. Det blir en gastrobar, forklarer Trude Rinaldo.

Mette Geelmyden Röd legger til: - Gastrobaren Åpenbar er et sted man kan gå til etter jobben for å avslutte arbeidsdagen og hvor man kan bli helt til dj’en spiller sin siste låt. Du slipper å gå noen andre steder fordi stemningen skifter i løpet av ettermiddagen og kvelden. Her kan du ta deg en afterwork-pils, litt snacks, så noen drinker, så litt champagne og så middag. Litt senere blir lyset dempet, dj’en kommer, bartenderne våkner og shaker deg premium drinker. Du danser og koser deg, før du kanskje inntar litt nattmat før kvelden er omme…

I følge Geelmyden Röd er det morsomt men krevende å være tidlig ute med et slik nytt konsept i Norge.
- Det krever å være mye ute og se hva andre gjør. Vi drar mye til London, men konseptet utvikles jo hele tiden. Ingenting er fastsatt, slik at vi er i konstant utvikling. Det er krevende, men selvsagt veldig moro.

Café de France har ingen spesielle gastrobarforbilder.
- Vi søker lærdom og informasjon fra det internasjonale markedet, og så skaper vi vår egen identitet. Stavanger er en liten by og konseptet må tilpasses vårt marked.

De populære valgene

På Åpenbar har Middelhavs Sharing Platter vært svært populær blant gjestene.
- Medelhavs platter är ett sammasatt fat av de färskaste råvarorna och småfrecka kombinationer av medelhavets läckerbitar, forklarer Martin Robertson. Åpenbars mest populära drinkar är utan tvekan våra till lyxade Royal Mojito som tillagars med 15 årig rom och toppas med Drappier Champagne i stället för soda. Cosmo tillagad med fransk Vodka och toppad med champagne har oxkså blivit en bestseller.

- ”Planken” og et godt glass vin, svarer Trude Rinaldo kjapt og enkelt.

Skal man oppsummere hva som har blitt sagt her om fenomenet gastrobar, kan man gi følgende råd til vordende gastrobareiere:

God mat. God drikke. God service.
Det er kvalitet det handler om.