Hot håndarbeid

Artikkelen sto på trykk i magasinet Kamille nr 22, oktober 2009.


Håndarbeid er ikke lenger bare noe som gamle tanter og bestemødre holder på med. Også moderne kvinner skaper stilige saker med heklenål, strikkepinner og symaskin. 

 

Håndarbeid på stuegulvet

Katrine Finsnes (28) drømmer om et eget hobbyrom. I mellomtiden fungerer gulvet i leiligheten utmerket som arbeidsbord.

– Ulempen med å bruke gulvet er jo at jeg ikke kan ha besøk når jeg er midt oppi et prosjekt. Dessuten er det jo håpløst å bo sånn – med hele gulvet tildekket av utstyr og materialer, ler Katrine.

Katrine er anestesilege på Stavanger Universitetssykehus og ivrig håndarbeider. Det siste prosjektet hun gjorde ferdig, var lystette gardiner til soverommet. Det var nemlig alt for lyst i sommer da hun kom hjem fra nattevakt og prøvde å sove. Gardinsøm kan være en nyttig nødvendighet, mens andre prosjekter hovedsakelig er kreative krumspring og meningsfullt tidsfordriv. Katrine er en mangfoldig skaper, og liker blant annet å sy, strikke, hekle, tove, male, lage smykker og ikke minst scrapbooking, men hun har ingen favoritt.

– Ofte blir jeg litt lei når det går mot slutten av et prosjekt, så da blir det neste jeg går i gang med – nesten uansett hva det er – veldig kjekt. Det gjelder spesielt prosjekt som overtar hele leiligheten min. Maling, for eksempel, tar ikke så stor plass, så det driver jeg med jevnlig.

Barnslig

Det var mormor og tanter i Danmark som inspirerte lille Katrine til å begynne med håndarbeid.

– Mormor bodde på landet så det var ikke alltid så mye å finne på for oss barna. Men hun hadde et eget rom fullt av stoff, garn, knapper og håndarbeidsblader hvor jeg kunne velge fritt. Det kjekkeste var da jeg fikk lov til å spre meg utover bordtennisbordet og fikk hjelp av mormor og tanter til å lage det jeg ville.

Mange strikkede bamser, heklede slanger, grytekluter og andre hjemmelagde gaver senere, flyttet Katrine til Newcastle i Australia for å studere medisin, men håndarbeidet ble lagt igjen hjemme.

– Da jeg bodde hjemme holdt jeg alltid på med et eller annet håndarbeidsprosjekt. Jeg likte å utnytte tiden og hadde ikke noe i mot å strikke på kino. Men da jeg var ferdig med videregående og skulle begynne å studere, følte jeg det var på tide å bli voksen. Jeg følte at det var barnslig å drive med håndarbeid, og at jeg heller burde prioritere å jobbe med studiene. Men det tok ikke lang tid før jeg savnet det kreative utløpet, så først begynte jeg å male igjen, og så ble det mer og mer andre ting også.

Kleskoden

Klær har lenge vært en viktig del av Katrines håndarbeid. Hun har sydd plagg fra bunker med stoff, fulgt mønster og ikke fulgt mønster, prøvet og feilet. Skjørt er en favoritt, fordi det etter Katrines mening er enkelt og greit å lage, og det er noe hun er glad i å bruke. En annen favoritt er å endre og pynte gamle og/eller billige plagg. Pynten er sjelden tilfeldig; Katrines klær gir mening om du knekker koden. Inspirasjon får hun i livet generelt, på reise, og i klesbutikker.

– Jeg synes ofte enkelte ting jeg ser i butikkene er for dyrt, eller så er det ikke helt slik jeg vil ha det. Da er det så greit å kunne lage det selv!

Hvorfor er håndarbeid hot?

– Nettopp fordi man kan lage ting og få det akkurat slik man vil ha det. I vertfall med et par forsøk, legger hun til med et smil.

Katrines tips for å komme i gang med håndarbeid:
- Det er enkelt å pynte på ferdige plagg som du kjøper i butikken.
- Hvis du vil sy klær fra bunnen, er det lurt å starte med å følge mønster.
- Ikke vær redd for å prøve og feile.

 

- - -

 

Håndarbeid i bloggland

Brigitta Borrevik (32) liker seg i bloggland. Der finner hun inspirasjon og får tilbakemeldinger på sine egne heklerier og andre hjemmelagde skatter.

– Vi kjøpte hus rett før Matilde ble født, og da jeg gikk hjemme i permisjon, hadde jeg stadig oppussings- og håndarbeidsprosjekter på gang. Jeg mailet ofte bilder til søstrene mine for å vise dem de fine resultatene, og de oppfordret meg til å starte en blogg, forteller en høygravid Brigitta mens Matilde på 1,5 år ler og hopper i sofaen ikledd kjole sydd av mamma.

Brigitta bor i Bergen, hvor hun utdannet seg til sosialantropolog og jobber som innkjøper i et offshore firma. Sammen med hund, mann og snart to barn bor hun på toppen av alt for mange trapper med utsikt til Fløyen. Hvis du har sett bloggen hennes – Briggs lekehus – har du allerede fått et innblikk i Brigittas kreative verden.

Inspirasjonsnett

Internett generelt og blogger spesielt har gjort informasjon og inspirasjon mye mer tilgjengelig enn før – noe Brigitta liker veldig godt.

– Bloggland er et fint samfunn hvor jeg får feedback, ideer og inspirasjon til å fortsette med heklingen og syingen. Som eldst i en søskenflokk på tre jenter, hendte det ofte at jeg hjalp pappa med snekkerarbeid, så jeg driver også med en del banking, hamring og maling her i lekehuset. Det er veldig oppmuntrende og motiverende å få kommentarer på bloggen om hvor inspirerende hjem folk synes jeg har. Samtidig føler jeg at jeg må prestere. Jeg driver med håndarbeid for meg selv, men ved å vise det på bloggen min, håper jeg også å kunne være til inspirasjon for andre.

Det er ikke bare blogger som gir Brigitta inspirasjon til å drive med håndarbeid, også hennes egen livssituasjon som redebygger og småbarnsmor får fart på ideene. Det er stas å kunne lage noe til egne barn.

Unikum

– I bloggland ser man ofte at enkelte ting plutselig blir veldig populært å lage, for eksempel heklede bestemortepper. Jeg har laget et selv, men vurderte å ikke gjøre det fordi det er så mange som har lignende. Likevel er jo alle teppene unike fordi de er håndlaget. Nettopp det er noe av det jeg liker med håndarbeid; det skiller seg ut fra det masseproduserte og er unikt.

Miljøaspektet ved å lage selv og ta i bruk gamle ting, er også noe Brigitta setter pris på.

– Jeg har alltid handlet på Fretex, i bruktbutikker og på loppemarked, og jeg merker nå at det er mer populært. Det er mer folk og prisene er høyere.

Hvorfor er håndarbeid hot?

– Folk er miljøbevisst og redesign populært. Damer har holdt på med håndarbeid i alle tider, men med internett er det mer synlig. Før møttes vi hjemme hos hverandre i syklubb, nå møtes vi i virtuelle syklubber på bloggene våre. Jeg tror blogging har gitt håndarbeid et oppsving.

Brigittas tips for å komme i gang med håndarbeid:
- Hekling er mye enklere enn du tror.
- Prøving og feiling er tingen.
- Bare gjør det!

 

- - -

 

Håndarbeid som business

Luddeklær er resultatet av en regnfull sommerferie og en lidenskap for gamle tekstiler med gode historier.

– Sommeren 2007 var vi på ferie sammen i Danmark. Det var en grå og våt ferie, og vi ble naturligvis rastløse. Vi kom over en bruktbutikk med massevis av gamle tekstiler som vi falt for øyeblikkelig. Vi kjøpte en takboks full av disse tekstilene – til våre menns store fortvilelse, mimrer Tove.

– De holdt på å begynne å grine, ler Kristine.

Luddedamene

Tove Patterson (33) og Kristine Ludvigsen (33) har kjent hverandre siden videregående. Mange år med ideutvekslinger – både gode og dårlige ideer – resulterte til slutt i Luddeklær; retro barneklær i 70-talls stil laget av gamle tekstiler. Sammen med seks andre flittige Luddedamer – én til i Bergen, tre i Oslo, én i Tromsø og én i Frankrike – skaper de unike plagg som selges i butikker i Norge, en alpelandsby i Frankrike og på nett. Ludde er for øvrig en avart av Kristines etternavn, Ludvigsen.

– Jeg har vokst opp i et håndarbeidshjem, og får kick av å skape, forteller Tove.

– Mor var håndarbeidslæreren min på skolen, men jeg fikk ikke symaskinlappen før jeg var 31, forteller Kristine med et smil, og hun legger til: – Hele tiden blir en bombardert av inntrykk. Da er det godt å kunne hente noe inne fra seg selv og skape et uttrykk.

Glede og engasjement

Noe av inspirasjonen til Luddeklær kommer også fra boken ”Simple-Living.dk” skrevet av fem danske kvinner, med Gitte Jørgensen som redaktør. Simple Living handler blant annet om å ta tiden tilbake, og å bruke energi på positive ting. Alle Luddedamene har jobber ved siden av å sy Luddeklær. Hvordan bidrar det til å skape et enklere liv?

– Det handler om å prioritere. For eksempel ser vi ikke på TV og bruker liten tid på å gå i butikker og handle. Luddeklær er gøy og gir energi, vi investerer kun glede, forteller Kristine.

Tove nikker samtykkende og legger til:
– Det er tydelig at Luddeklær engasjerer veldig. Folk har så mange minner og historier knyttet til stoffene vi bruker. Terskelen for å ta kontakt med oss er lav. Folk mailer og ringer fra hele landet for å gi oss stoff eller bare for å si hvor glade de er i kjolen de har kjøpt eller fått i gave.

– Denne kontakten med folk er noe av det som motiverer meg til å holde på med Luddeklær, forteller Kristine.

– Ja, og det at det ligger skjulte skatter hjemme i skapene hos folk. Det er godt å vite at vi kan skape verdi ut av noe som andre ser på som søppel, forteller Tove.

Hvorfor er håndarbeid hot?

– Fordi en kan gjøre det så godt som en bare vil selv. Vi har behov for det, mener Tove.

– Jeg tror det er fordi, som jeg nevnte før, at i en verden av alt for mange inntrykk, er det godt å lage noe selv. Det gir energi, avslutter Kristine.

Tove og Kristines tips for å komme i gang med håndarbeid:
- Begynn med noe enkelt med som også kan være kult, for eksempel grytekluter og nåleputer.
- Ikke kjøp dyre stoff som du ikke tørr å klippe i.
- Modifiser egne klær. Det kan være enklere enn å følge vanskelige mønster.
- Prøv og feil!