Modig og moderne

Artikkelen sto på trykk i magasinet NO sin første internasjonale utgave, sommeren 2007.

 

Den prisbelønte norske møbelprodusenten L.K. Hjelle tåler sammenligning med de største internasjonale navnene i bransjen.

Dag Hjelle er daglig leder (ikke direktør, ”jeg er ikke opptatt av titler”) og tredje generasjon i familiebedriften L.K. Hjelle. De siste årene har den tradisjonsrike Sunnmørsbedriften blitt lagt mer og mer merke til, mye på grunn av deres nære samarbeid med guttene i designfirmaet Norway Says.

Modig

Bedriften ble startet av Dags bestefar, Lars Karl, rundt andre verdenskrig. LK, som Dags bestefar ble kalt, så at det var behov for flere arbeidsplasser i bygda, derfor engasjerte han folk til å lage kjøttpølser i kjelleren og fiskemat av fisk fra elven ved siden av huset. Han startet lokalavisen Sunnmøringen, som fortsatt er i drift, og sammen med to svogere startet han med produksjon av møbler. De fikk hjelp av arbeidsfolk rundt på gardene som snekret stoler og divaner ved siden av gardsdriften. LK ble beskrevet som en modig mann som turte å satse, en egenskap som tydeligvis har gått i arv.

- Vi har fått høre fra andre klassiske norske møbelprodusenter at de synes vi er modige fordi vi satser så sterkt på samtidskolleksjonen, forteller Dag Hjelle. - Jeg synes det er de som er modige som ikke gjør det. For meg er det helt naturlig at vi jobber slik vi gjør.

L.K. Hjelle produserer altså to forskjellige kolleksjoner; en klassisk kolleksjon og en samtidskolleksjon. Den klassiske kolleksjonen, og særlig modellene Viva og Arena, er mest populært på det norske hjemmemarkedet, mens samtidskolleksjonen er mest populær på bedrifts- og eksportmarkedet.

- Vi har stor etterspørsel fra hele verden etter møblene i samtidskolleksjonen, forteller Dag engasjert. - Utenlandske arkitekter kontakter oss fordi de ønsker å bruke våre møbler i sine prosjekter. Også kjente motedesignere, blant annet italienske Dolce & Gabbana og svenske Filippa K, bruker våre møbler i sine butikker og stands på internasjonale motemesser.

Prisbelønnet

Særlig sofagruppen Ugo, signert Norway Says, er populær utenlands. Ugo fikk Norsk Designråds Merket for God Design i 2003. Juryen bemerket Ugos sterke og særpregede uttrykk, dens enkle geometri og de mange møbleringsmuligheter sofaene gir når de settes sammen på ulike måter. I 2004 fikk Ugo det anerkjente magasinet Wallpaper sin Design Award. Også andre møbler fra L.K. Hjelle har mottatt prestisjetunge priser.

- Priser og utmerkelser som dette er et veldig positivt klapp på skulderen. Det er en bekreftelse på at folk liker det vi driver med, sier Dag.

Samarbeid

Det suksessfulle samarbeidet med Norway Says startet i 2003 da designerne ble kontaktet og spurte om de kunne tenke seg å lage et produkt for L.K. Hjelle. Resultatet ble sofagruppen Ugo. Senere har sofaene Hal, Break, Tipo og Man blitt til, samt puffen Boy og salongbordet My.

- Samarbeidet med Norway Says har veldig stor betydning for oss. De gir oss gode fremtidsutsikter, forteller Dag. - Norway Says har åpnet øynene våre, og vi ser ting annerledes med dem på laget. Vi snakker veldig bra sammen. Den siste tiden har de blant annet vært knyttet til oss som art directors, noe som har vært svært fruktbart for en liten bedrift som L.K. Hjelle.

Aktører i den norske møbelbransjen blir ofte kritisert for at de ikke satser på unge, norske designere. Dette kjenner ikke Dag Hjelle seg igjen i. L.K. Hjelle blir stadig kontaktet av håpefulle designere som ønsker samarbeid med møbelprodusenten. Det er ikke nødvendigvis en umulig oppgave, Dag Hjelle trenger bare å bli overbevist om at produktet passer inn i kolleksjonen.

- Vi ønsker å samarbeide med unge designere vi mener har noe å komme med, noe unikt og selvstendig. De trenger ikke nødvendigvis være norske. Svenske Jessica Signell Knutsson har nylig laget et bord for oss. Bordet, eller drinkvognen som den også kalles, fikk svenske Elle Interiørs pris for beste hjemmetilbehør i 2006. Vi vil gjerne samarbeide mer med henne.

Alltid moderne

Dag Hjelle føler ikke det er rettferdig at han skal ta æren av ”nye, moderne” L.K. Hjelle. I følge ham er ikke modernisering noe nytt for bedriften.

- Allerede på 70-tallet eksporterte bedriften stålrørsmøbler, ikke så ulike noen av Patricia Urquiolas design (omtalt i artikkelen om spansk design i no 13). Jeg husker fortsatt at pappa reise til USA for å promotere møblene, mimrer Dag Hjelle.

- Bedriften har alltid vært opptatt av å skille seg fra andre og har alltid hatt et ønske om å være moderne, fortsetter han. - Arkitekt Kjell Kosberg har tegnet fabrikken som vi nå holder til i. Jeg var overrasket over at gamlingene (Dag Hjelles far og onkel, journ.anm.) ville ha det slik, denne store, lyse, hvite betongbygningen. Det viser bare at moderniseringen startet allerede i forrige generasjon.

Kvalitetshåndverk

Dag Hjelle har økonomiutdannelse og har alltid vært interessert i form og farge. Han trives veldig godt med jobben sin. Noe av det mest givende er å se at et nytt, flott produkt blir til. Allerede på skissenivå kan gleden være stor.

- Det er selvsagt ikke bare produktene som er kjekt med denne jobben, også samhørigheten med folkene som jobber her gjør meg glad, forteller Dag Hjelle. - Folk står på og de har en tydelig yrkesstolthet. Her er det ingen samlebåndsproduksjon. Det er krevende og variert arbeid å lage denne typen møbler, så dem som jobber her er mer enn en gjennomsnittlig produksjonsarbeider. De har sans for kvalitet og estetikk, og har forståelse for hva som kreves av et produkt i denne prisklassen.

- Hvem vil du helst se sitte i et møbel fra L.K. Hjelle, og hvorfor?
- Min kone Anette og mine to barn Susanne Sofie og Ludvik, fordi de er det fineste jeg har. De er så tålmodige med meg. Jeg har et flott bilde av barna som sitter med hendene i været i en tidlig versjon av Ugo. Det er som om de forsto da at dette kom til å bli en bra sofa.

Dag Hjelle forteller at han har lagt merke til at barn på møbelmesser liker å klatre og leke i sofaen. Det er godt at neste generasjons møbelkjøpere allerede nå vet å sette pris på kvalitetsprodukter.