Skinke, ost og opera

Artikkelen sto på trykk i Bergensavisen (BA) lørdag 11. juli 2009.

 

**Parmesan og parmaskinke lages i Parma.
**Parma er byen for matvrak og operaelskere.

Den anerkjente Parma-skinken og parmesanosten er byens stolthet, og innbyggerne kan sin opera.

Operaen i Parma er verdenskjent og det sies at en operasangers karriere kan stå eller falle på Parma-publikumets respons. Selv Pavarotti var visstnok nervøs før opptreden i operahuset i Parma.

VERDI: En av Parmas store sønner er komponisten Giuseppe Verdi, skaperen av operaer som Rigoletto, La Traviata, Aïda og Otello. Hvis ikke du er spesielt vel bevandret i operaens verden, skal du ikke se bort fra at du likevel har hørt noen av låtene fra disse operaene. Føler du at det er mangler i din klassiske dannelse, kan du jo søke på Giuseppe Verdi på YouTube og sjekke om det er noe du kjenner igjen. Er du derimot glad i opera, bør du ta turen til Parma og besøke Teatro Regio. Hertuginne Maria Louise av Østerrike ga arkitekt Nicola Bettoli i oppdrag å tegne operaen, som ble oppført mellom 1821 og 1829 i nyklassisistisk stil (samme stil som Slottet i Oslo).

HERTUGINNEN: Maria Luigia, eller Maria Louise på norsk, er et navn som går igjen rundt om i Parma. Hun var datter av den østerrikske keiser Franz I og hans kone Maria Theresa av De To Sicilier. Inntil hun giftet seg med Napoleon I og ble hans andre kone, var hun en erkehertuginne av Østerrike. Maria Louise ektet Napoleon utelukkende av politiske årsaker – hun var ikke engang selv tilstede ved bryllupet. I sin tid som regent over Parma var hun sett på som en særs god hersker og en av hertugdømmets beste herskere. Maria Louise elsket visstnok fioler, og derfor har denne lilla blomsten – og spesielt duften Violetta di Parma – blitt en yndet suvenir fra Parma.

OST & SKINKE: Også kaker og andre søtsaker er inspirert av Maria Louises forkjærlighet for fioler. Men det er ikke denne typen mat man ført og fremst forbinder med Parma. Det er som sagt den anerkjente Parma-skinken og parmesanosten som er byens stolthet. Ekte parmesan heter Parmigiano-Reggiano og lages kun i et begrenset geografisk område. Navnet kommer av produksjonsområdene Parma, Reggio Emilia, Modena og Bologna i regionen Emilia-Romagna, og Mantova i Lombardia-regionen. Den samme strenge, geografiske regelen parmaskinken. Skinken (og osten) blir stadig forsøkt forfalsket, og Consorzio del Prosciutto di Parma – skinkens samvirke – bruker årlig store summer på rettslig bistand for å beskytte varemerket parmaskinke mot etterligninger. Skinken lages på samme måte i dag som for nesten 2000 år siden; den lufttørkes naturlig av vinden og det eneste som tilsettes i prosessen er havsalt. Resultatet er en svært mør skinke med søtlig smak.

PÅFYLL: Parma er en bra by for matvrak. I gaten Via Farini, nær Piazza Garibaldi midt i byen, ligger flere steder – osteria, trattoria, enoteca, pasticceria – det er verdt å besøke. Antica Osteria Fontana (Via Farini 24/A) er en tradisjonell taverna kjent for sine panini og sitt brede utvalg av vin. Panini er forresten flertall for panino som betyr sandwich/smørbrød på italiensk. Le Delizie di Ori (Via Farini 19) har deilig is og kaker, mens Tabarro (Via Farin 5/B) er en stemningsfull vinbar. Ta taxi til to ypperlige restauranter utenfor sentrum for tradisjonelle retter; Masticabrodo (Strada Provinviale per Torrechiara 45A) og ai Due Platani (Via Budellungo 104A). Buon appetito!

 

FAKTA

PARMA: Parma er en middelalderby i regionen Emilia-Romagna i Nord-Italia og en av regionens mest velstående byer. Byen ligger langs den gamle tversgående livsnerven gjennom velstandens Nord-Italia, de gamle pilegrimsveien til Roma, Via Emilia. Milano ligger ca to timer nord for Parma, og nabobyene Reggio Emilia, Modena og Bologna ligger lenger sørøst. Parma ligger midt på den frodige Po-sletta og er verdenskjent for sine jordbruksprodukter, som parmesanosten og parmaskinken.

REISEN: Det går ingen direktefly fra Bergen til Parma. Du kan for eksempel fly med Widerøe til Sandefjord/Torp, og videre med Ryanair til Milano/Bergamo. Laveste pris fra Torp er 389 kr (uten skatter/avgifter). Fra flyplassen i Bergamo er det ca 2 timers kjøring til Parma på effektiv motorvei, eller du kan reise inn til Bergamo by og ta toget derfra. Alternativt kan du fly til Oslo/Gardermoen og videre med SAS til Milano/Malpensa, og leie bil eller ta tog derfra.

BEST Å BO: Hotel Palace Maria Luigia ligger sentralt i byen, kun 500 meter fra katedralen, og har dobbeltrom til ca 800 kr natten. Astoria Residence Hotel ligger 600 meter fra katedralen og her koster et dobbeltrom ca 620 kr. Ellers er nettsiden www.hotels.com nyttig når du skal finne hotell.

MAT & DRIKKE: Det er ingen tvil om at du må spise parmesan og parmaskinke i Parma, enten for seg selv eller i lokale spesialiteter som Tortelli d’erbetta (pastaputer fylt med ricottaost og mangold/bladbete), Anolini (pastaballer med kjøttfyll i kjøttkraft), eller Rosa di Parma (filet av okse, kalv eller gris fylt med parmesan og parmaskinke). Den lett sprudlende rødvinen Lambrusco er en populær vin i området.

SHOPPING: Parmesan og parmaskinke er mye billigere i Italia enn i Norge. Butikken La Verdi Formaggi & Salumi i Strada Garibaldini 69/A har godt utvalg. Den sjarmerende butikken Parma Color Viola i Via Repubblica 2 har fioler i alle varianter, spesielt parfymer. Byens hertuginne, Maria Louise av Østerrike, elsket nemlig denne blomsten, fargen og duften.

VERDT Å SE: Domkirken og baptisteriumet (dåpskapellet) i rosa marmor må ses. Domens kuppel er dekorert innvendig av imponerende fresker av Antonio Correggio. Ved Piazza Garibaldi midt i byen ligger Palazzo del Governatore, og like ved er Pilotta Palaca. Her finner man blant annet Teatro Farnese, et teater bygget kun i tre som kun ble brukt to ganger, og kunstmuseet Galleria Nazionale, med verker av blant annet Correggio, Francesco Parmigianino, Fra Angelico og van Dyck.

VERDT Å VITE: Teatro Regio er navnet på den verdenskjente operaen i Parma. Hvert år i oktober arrangeres Verdi festival. Se nettsidenwww.teatroregioparma.org for mer informasjon. Dessverre er den kun på italiensk, men online billettservicen er også på engelsk. Finn ”biglietteria” nede i kolonnen til venstre på forsiden, og deretter ”biglietteria on-line” midt på siden. Annet nyttig på nett: www.parmaitaly.it.  

KLIMA: Områdene i Podalen har et såkalt fuktig subtropisk klima, det vil si varmt og fuktig om sommeren, og kjørlig og mildt om vinteren. Nedbør om sommeren kommer i mye større mengder enn i Middelhavsklimaet, og vintertemperaturene er bare like over null.